Piramide

de ontwikkeling van de piramide

Het ontstaan van de piramide

De farao’s waren zeer machtig en wouden dit ook tonen. Het waren immers goden en ze moesten dan ook als goden begraven worden. De mastaba’s (1) volstonden dus niet meer. Het moest groter, imposanter, mooier, … Daarom gaf men de opdracht om iets beter te ontwikkelen. Als eerste bouwde men enkele mastaba’s op elkaar. Hierdoor ontstond de trappenpiramide (2).

Maar deze was niet mooi en hoog genoeg. Daarna begon men aan de bouw van de eerste echte piramide. Maar omdat men de hellingen niet stijl genoeg had gemaakt, was deze veel te breed en te zwaar. Hierdoor ging deze in de grond zakken als men de piramide gewoon verder ging bouwen en dus nog zwaarder gingen maken. Daarom maakte ze een heel kort topje op de piramide. Hierdoor ontstond de knikpiramide (3).

Maar deze was uiteraard niet mooi genoeg. Dus na heel veel puzzelwerk kwam men tot de normale piramide (4). Dit was een groot en imposant bouwwerk die de macht van de farao uitbeeldde. De eerste piramide bouwde men in de periode van het Oude Rijk en deze waren enkel voor de farao’s bestemd.

trappenpiramide (2)

knikpiramide (3)

piramide (4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bouw van een piramide

De bouwplaats voor de piramide werd zorgvuldig gekozen. Een stevige ondergrond was noodzakelijk. Dan maakten men de boden schoon en gelijk. Men gebruikte water om de grond gelijk te krijgen. Geulen werden gevuld met water. Omdat het waterniveau altijd gelijk is in een geul, kon men gemakkelijk de grond gelijk maken. Men moest enkel de grond opgraven tot aan het waterniveau. Met dit hulpmiddel konden ze een terrein, dat haast 10 voetbalvelden groot is, gemakkelijk gelijkmaken.

Zo werden blokken gehakt. In de rots sloeg men houten wiggen. Daarop werd water gegoten. Hierdoor zetten de wiggen zich uit en barstte de rotsblok. Meestal gebruikte men kalksteen om de piramides te bouwen. Dit was een harde steen. Hierdoor kan je de piramides tot op de dag van vandaag nog gaan bezichtigen.

De meeste blokken werden gehakt in de nabijgelegen woestijn. De mooie witte stenen voor de buitenkant van de piramide kwamen uit groeven die verder lagen. Deze werden met een boot vervoerd.

Het moeilijkste werk was het verslepen en het plaatsen van de blokken. Het transport over land verliep met een slede over rollen. Hierdoor konden grote stenen blokken vervoerd worden. Maar deze stenen moesten ook op de piramide kunnen worden gebracht. Dit deed men aan de hand van een schans. Hoe groter de hoogte waar men moest zijn, hoe langer de schans werd. De helling mocht immers niet te steil worden. Anders kreeg men de blokken niet meer naar boven.

de helling werd aangepast aan de hoogte

de sluitsteen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als alle blokken op hun plaats stonden, werkte men de buitenzijde af door de witte stenen glad te maken. Bovenop stond een sluitstuk.

 

Dan was het wachten op de dood van de farao. Zijn lichaam plaatste men in de dodenkamer. Daarna sloot men de piramide af zodat niemand nog in de piramide kon geraken.

 

 

 

De opbouw van een piramide

De grafkamer van de farao bevindt zich in het midden van de piramide. Hierin plaatsten men ook diverse (luxe) gebruiksvoorwerpen en sieraden van goud waarvan men dacht nodig te hebben in het hiernamaals. Er waren ook beelden aanwezig van goden die de koning moesten beschermen. Nadat men de sarcofaag van de farao in de grafkamer had geplaatst, sloot men de piramide af. Maar dit hield de grafrovers niet tegen. Ze werden aangetrokken door al de kostbare voorwerpen. Het gevolg was dan ook dat alle schatten in de piramides geplunderd werden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: