Mastaba

Een mastaba is een grafwoning voor de rijkere klasse. In het begin waren de mastaba’s alleen bestemd voor heel belangrijke personen (zoals de farao, visier, …). Later werden er ook andere rijke mensen in begraven.

grafheuvel

Mastaba’s zijn ontwikkelt uit de grafheuvels die men vroeger gebruikte. Een machtige Farao die zelfs een god op aarde was, kon men echter niet zomaar in een grafheuvel begraven. Daarom ontwikkelden men de mastaba. De mastaba’s zijn luxueuze graven uit het Oude Rijk (klik op link Timerime om de periodes te zien).  Mastaba betekent bank in het Arabisch. Ze noemden het zo omdat een mastaba vanuit de verte op een modderbank lijkt. De mastaba heeft de vorm van een langwerpige afgeknotte piramide.

mastaba

 

 

 

 

 

 

 

 

De mastaba bestaat uit twee delen:

  • de cultusruimte, bovengronds

    de onderdelen van een mastaba

De bovenbouw was meestal met tichelsteen of natuursteen bekleed. Hierdoor waren het zeer stevige bouwwerken. De cultusruimte bestond uit een offerkapel (d) met een ‘ka’-beeld (e) en één of meerdere voorraadkamers (c). In de offerkapel werden er voedseloffers gedaan om de ‘ka’ te voeden.  Deze voedingswaren werden opgeslagen in de voorraadkamers.

  • de grafkamer, ondergronds

De schacht (a) gaf toegang tot de grafkamer (b). In de grafkamer lagen er, naast de koning, ook diverse gebruiksvoorwerpen en sieraden waarvan men dacht nodig te hebben in het hiernamaals. Er waren ook beelden aanwezig van goden die de koning moesten beschermen. Om deze rijkdommen te beschermen, werd de grafkamer na de begrafenis afgesloten door de schacht op te vullen (zie afbeelding).

de schacht werd opgevuld met puin

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: