Grotsgraf

rotsgraf

De piramiden waren zeer groot en mooi en straalden de macht uit van de farao’s. Maar een groot nadeel van deze piramiden was dat ze zeer aantrekkelijk waren voor grafrovers. In de piramiden lagen immer zeer kostbare schatten. Het gevolg was dan ook dat de grafrovers de kostbare voorwerpen stalen en het garf en lichaam van de farao beschadigden. Dit beviel de farao’s natuurlijk niet want ze hadden die spullen en hun lichaam nodig in het hiernamaals. Dus ze moesten een andere oplossing zoeken zodat hun garftompes beter beschermd werden. De oplossing was een rostgraf. Men maakte een graf in een rots. Daarna werd de ingang bedolven met zand. Hierdoor was de ingang en het graf niet meer zichtbaar.

half bedolven rotsgraf

Vallei der Koningen (alle nummers zijn gevonden graven)

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar wie zoekt die vindt. De lokroep van de kostbare schatten was immers zo groot dat de grafrovers niet weg bleven. De rotsgraven werden allemaal gebouw in de Vallei der Koningen dicht bij de stad Thebe. Ze wisten dus waar ze moesten zoeken. Het gevolg was dan ook dat ook deze graven geplunderd werden. Maar sommige graven hebben de rovers nooit kunnen vinden en deze zijn dan ook ongeschonden gebleven. Het bekendste graf dat men onaangeraakt heeft ontdekt is het graf van Toetanchamon. In dit graf stonden nog alle voorwerpen (zoals een gouden troon, koest, …) die Toetanchamon mee had gekregen toen hij begraven werd.

schatten van Toetanchamon

gouden koest uit graf van Toetanchamon


rotsgraf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle rotsgraven zijn ongeveer op dezelfde manier gebouwd. Eerst is er een schacht die naar een schatkamer leidt waar verschillende objecten zoals juwelen, meubilair, rijtuigen, … stonden die de overledene nodig zou kunnen hebben. Achteraan was er een ruimte waarin de sarcofaag stond. Deze rotsgraven waren ook mooi versierd met afbeeldingen en hiërogliefen.

graftombe

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: